Při příležitosti oslav 30 let elektrokol Yamaha představujeme speciální limitovanou edici MORO 07

V roce 1993 se dlouholetý výzkum a vývoj společnosti Yamaha konečně zúročil, když značka představila nový typ kola s inovativním systémem Power Assist System (PAS). Model Yamaha PAS využíval elektromotor napájený akumulátorem a byl vybavený počítačovou řídicí jednotkou propojenou se snímači točivého momentu a rychlosti. Stal se tak prvním sériově vyráběným elektrokolem na světě. Původní model Yamaha PA26, určený pro dojíždějící a nakupující na japonském trhu, byl začátkem nové éry dopravy s nulovými emisemi, která odstartovala celé hnutí elektrokol.

Yamaha: Průkopník v oblasti elektrokol

Od roku 1993 je společnost Yamaha průkopníkem ve vývoji všech aspektů elektrokol, včetně pohonných jednotek, technologií elektronického řízení, akumulátorů, rozhraní a konstrukce podvozku. Současně s výrobou kompletních elektrokol pro japonský trh dodává společnost Yamaha od roku 2013 také systémové sady elektrokol pro významné evropské výrobce jízdních kol. 

V roce 2018 uvedla společnost Yamaha na globální trh řadu elektrokol, počínaje USA, a v roce 2022 vstoupila na vybrané evropské trhy se třemi novými modely: horské elektrokolo MORO 07, gravel elektrokolo Wabash RT a univerzální městské elektrokolo CrossCore RC. Třicet let od výroby původního elektrokola na světě se společnost Yamaha etablovala jako jedna z nejinovativnějších značek na tomto rychle se rozvíjejícím trhu, který mění každodenní život lidí dojíždějících do práce a přináší nový vzrušující rozměr pro rekreační i sportovní jezdce. 

Exkluzivní nový model MORO 07 k 30. výročí v barvě Factory Silver

U příležitosti 30. výročí prvního sériově vyráběného elektrokola na světě oznamuje společnost Yamaha uvedení speciální limitované edice MORO 07 v exkluzivní barvě Factory Silver.

Jeho inovativní rám Dual Twin má vysoce kvalitní povrchovou úpravu Factory Silver odrážející styl motokrosových modelů YZ značky Yamaha, které již půl století vítězí na závodech mistrovství světa. Stejně jako motokrosoví závodníci, i jezdci na MTB neustále překonávají limity v náročném terénu. Tento speciální model MORO 07 je určen zákazníkům, kteří ocení pokročilé technologie podvozku i pohonné jednotky Yamaha.

Modré akcenty na novém modelu MORO 07 v provedení Factory Silver podtrhují technologické propojení motokrosových motocyklů YZ a tohoto prémiového horského elektrokola a speciální grafické prvky zdůrazňují 30. výročí průkopnického systému Power Assist System společnosti Yamaha, který zahájil vzrušující novou éru pro každého jezdce.        

Yamaha MORO 07: Jízda bez hranic

MORO 07 je prémiové horské elektrokolo vyvinuté na základě 30 let zkušeností společnosti Yamaha s konstrukcí a výrobou inovativních elektrokol. Jedinečný rám Dual Twin, inspirovaný motokrosovými stroji Yamaha, které vyhrávají na mistrovství světa, ukrývá akumulátor a tlumič – a špičkové odpružení RockShox zajišťuje jisté a citlivé ovládání v každém typu terénu. Kompaktní pohonná jednotka PW-X3 s nejlepším poměrem točivého momentu a hmotnosti a lehký hliníkový podvozek zajišťují plynulý a vysoký výkon na nejnáročnějších horských trailech.

Pohonná jednotka PW-X3 poskytuje okamžitý výkon

Pohonná jednotka PW-X3 nové generace s výkonem 85 Nm a hmotností pouhých 2,75 kg nabízí vynikající poměr točivého momentu a hmotnosti a zajistí vysoký výkon při šlapání do prudkých kopců a písčitého či blátivého terénu.

Technologie Zero Cadence společnosti Yamaha poskytuje okamžitý výkon při sebemenším sešlápnutí pedálu a speciálně vyvinuté převody a volnoběžky poskytují lehký a přirozený pocit při šlapání rychlostí vyšší než 25 km/h.

Unikátní rám Dual Twin

Jedinečný rám Dual Twin se dvěma horními a dolními trubkami navrženými tak, aby poskytovaly precizně vyladěné vyvážení tuhosti, zaručují jisté ovládání spolu s dostatečně přesnou zpětnou vazbou z povrchu. 

Tento inovativní podvozek byl komplexně vyvinut spolu s výkonnou a kompaktní pohonnou jednotkou PW-X3, což technikům společnosti Yamaha umožnilo dosáhnout ideálních rozměrů podvozku s vynikající světlou výškou a kompaktním rozvorem.

Prémiové vybavení

Malé fyzické rozměry pohonné jednotky Yamaha PW-X3 umožnily dosáhnout nového inovativního systému zadního odpružení se zdvihem 150 mm a umístění systému RockShox Super Deluxe Select + mezi dvěma horními trubkami. Vidlice RockShox LYRIK SELECT Charger nabízí zdvih 160 mm a s ním i jistotu kvalitního předního odpružení. Pláště Maxxis s rozměry 27,5 x 2,6 palce se pak postarají o potřebnou trakci a pružnost nezbytnou pro efektivní jízdu a vysokou míru zpětné vazby povrchu. Brzdy Magura MT5 nabízejí citlivý výkon a prémiové převody Shimano XT 1 x 12 zaručují kultivované řazení a efektivní pohon.

Interface X s připojením k chytrému telefonu

Rozhraní Yamaha Interface X umožňuje připojení chytrého telefonu a zaručuje přehledný prostor na řídítkách. Minimalistický design s ergonomickými tlačítky pro asistenční režimy a barevným indikátorem asistenčních režimů umožňuje jezdci na stroji MORO 07 plně se soustředit na terén před sebou.

Nová barva Factory Silver

Model Moro 07 je k dispozici ve třech velikostech a přichází v nové barevné limitované edici Factory Silver.

Technické údaje modelu MORO 07

  • Nová barva Factory Silver vzdávající hold 30 letům elektrokol Yamaha
  • Prémiové horské elektrokolo Yamaha vyvinuté se závodní DNA značky Yamaha
  • Navrženo i pro ty nejnáročnější terény
  • Rám Yamaha Dual Twin
  • Kompaktní a lehká pohonná jednotka PW-X3
  • Přirozený zážitek z „čisté jízdy“ s točivým momentem 85 Nm
  • Technologie Yamaha Zero Cadence
  • 23,9 kg při velikosti M
  • Lithium-iontový akumulátor Yamaha 500 Wh
  • Yamaha Interface X podporující připojení chytrého telefonu
  • Odpružení RockShox, brzdy Magura, systém pohonu Shimano a pneumatiky Maxxix

Cena a dostupnost

Nový model MORO 07 Factory Silver bude k dispozici koncem tohoto roku. Cena se v jednotlivých zemích liší, další informace vám poskytne vnitrostátní distributor značky Yamaha. Dostupný ve třech velikostech.

Originální příslušenství Yamaha

Yamaha nabízí celou řadu originálního příslušenství, které umožňuje jezdci přizpůsobit si své elektrokolo životnímu stylu a individuálním požadavkům. Nabídka se neustále rozšiřuje. Veškeré podrobnosti naleznete na adrese www.yamaha-motor.eu/